• Domov
  • »
  • Dogodki
  • »
  • Slovesnost ob 180 letnici rojstva Antona Umeka Okiškega

Slovesnost ob 180 letnici rojstva Antona Umeka Okiškega

Objavljeno 09. junij 2018

Na Okiču, pri rojstni hiši Antona Umeka - Okiškega, smo 9. junija svečano obeležili 180 letnico njegovega rojstva. Bogat kulturni program so pripravili učenci OŠ Boštanj, ki so predstavili življenje pesnika in pisatelja, jurjevi pevci iz Okiča, kvartet Boštanjski prijatelji ter članice in člani KUD A. Umek - Okiški. Zbrane so nagovorili župan občine Sevnica Srečko Ocvirk, direktorica sevniške knjižnice Anita Šiško in predsednik KUD A. Umek - Okiški Damjan Žužek. Ob tej priložnosti so izdali spominsko publikacijo "Anton Umek - Okiški, 180 let", pripravila jo je Tatjana Žužek. Za pogostitev so poskrbele članice Aktiva žena Boštanj in domačini iz Okiča.

Očetu Janezu in materi Jeri (rojeni Železnik) se je Anton Umek rodil 12. junija 1838 na Okiču nad Boštanjem, v družini je bilo pet otrok. Osnovno šolo je obiskoval v Boštanju, v Ljubljani pa v letih 1853–1854 tri razrede normalke. Ob podpori boštanjskega župnika, Ignaca Kutnarja in vodje ljubljanske normalke Janeza Nepomuka Šlakerja, se je šolal v gimnaziji v Ljubljani in leta 1862 maturiral z odliko. Kolebal je med študijem filozofije ali teologije, odločil pa se je za študij klasične filologije na Univerzi na Dunaju (1862–1866). Denarno ga je podpiral boštanjski vitez Ludvik Gutmannsthal Benvenuti. Po zaključku študija leta 1866 je bil profesor pripravnik na gimnaziji v Šentpavlu na Koroškem. Istega leta je na povabilo Antona Janežiča pričel s poučevanjem slovenskega jezika na državni gimnaziji v Celovcu. Janežiču je pomagal pri izdaji knjig in urejanju literarne revije Slovenski glasnik. Od leta 1865 naprej mu je pomagal urejati novo literarno revijo Besednik, nato pa je bil, od leta 1869 do smrti, njegov samostojni urednik. V Celovcu je se poročil s Franzisko Rabitsch in imel z njo hčerko Bertho. Umrl je leta 1871 za pljučno boleznijo v vasi Trušnje nad Velikovcem, star šele 33 let, ko je bila njegova hčerka stara komaj eno leto. Pokopan je na pokopališču sv. Ruperta v Celovcu, blizu prijatelja Antona Janežiča.

Pesnik je svoje pesmi objavljal pod psevdonimom "Okiški", po imenu svojega rojstnega kraja, kjer njegova rojstna hiša še danes stoji. Ime velikega narodnega buditelja in domoljuba ter borca za slovesnko besedo, pesnika ki je izdal dve pesniški zbirki, nosi danes kulturno-umetniško društvo v Boštanju.

(prispevek pripravil M. Simončič)

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI