4. Mišjakov večer

Objavljeno 23. januar 2017

V soboto 21. januarja 2017 smo člani turističnega društva Boštanj že četrtič organizirali etnološko, kulinarično in kulturno prireditev Mišjakov večer.

Letos mineva 300 let od rojstva Marije Terezije in 250 let od njenega dekreta, da se za preprečevanje lakote obvezno sadi krompir za človeško prehrano tudi v naših krajih na Slovenskem.

Zato smo  letošnji  Mišjakov večer posvetili KROMPIRJU brez katerega si danes kar težko predstavljamo življenje. Razstavljenih je bilo preko 20 sort semenskega krompirja. ŠKD Jablanica je šaljivo prikazala nekdanjo rez krompirja za sajenje. Obiskovalci so za krompirjevo nagrado ugibali težo velikega krompirja. Znane osebnosti so tekmovale v lupljenju krompirja kdo bo naredil najdaljši olupek. Članice Aktiva žena Boštanj so razstavile in ponudile na pokušino nad 20 raznih jedi iz krompirja z veliko posodo krompirjevega golaža, ki je bil vsem prisotnim v izdatni ponudbi. Predstavljena je bila zgodba o pobiranju krompirja pred 60 leti. Učitelji in učenci OŠ Boštanj so predstavili obsežno razstavo izdelkov in umetnin narejenih s pomočjo krompirja. Ekipa iz Loga in Boštanja je pražila krompir in ga ponudila obiskovalcem. Društvo za biodinamično kmetovanje Ajda je predstavilo  posebne vrste krompirja in sorodnike krompirja ter paleto raznih bio semen. Manjkal pa ni niti Center biotehnike in turizma Grm Novo mesto s svojo predstavitvijo. V okviru te prireditve pa smo razglasili tudi rezultate 2. ocenjevanja jabolčnikov, podeljenih je bilo 10 srebrnih in 1 bronasto priznanje.

Turistično društvo se vsem zahvaljuje za sodelovanje in obisk.

(prispevek pripravil Janez Levstik)

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI