• Domov
  • »
  • Ciril Dolinšek - prejemnik Srebrne plakete Občine Sevnica

Ciril Dolinšek - prejemnik Srebrne plakete Občine Sevnica

Objavljeno 26. november 2021

Med letošnjimi nagrajenci ob prazniku Občine Sevnica je bil na pobudo KS Boštanj, tudi Ciril Dolinšek. Njegovo nominacijo (in nominacijo ostalih prejemnikov) je soglasno potrdil Občinski svet Občine Sevnica.

Za predano in široko prepoznano delo na kulturno-etnološkem in turističnem področju je prejel Srebrno plaketo Občine Sevnica, z obrazložitvijo v nadaljevanju. 

Cirila Dolinška s Šmarčne poznamo po njegovi uspešni glasbeni karieri v začetku devetdesetih. Kot pevec je ustvarjal v skupinah Melanie, Vikend in Patrol, glasbeno kariero je nato nadaljeval kot solist pod imenom Cili Patrol. V zadnjih letih ga poznamo predvsem po njegovem prispevku na kulturno-etnološkem in turističnem področju. S predanim delom krepi kulturno in družabno življenje na različnih področjih in ime občine ponaša po vsej deželi.

Izkušnje v turizmu, iskanje lokalnih znamenitosti in izreden občutek za ohranjanje kulturne dediščine so pripomogli, da je v Cirilu in njegovi družini zrasla ideja o obnovi kozolca ter postavitvi etnološke zbirke kmečkega orodja in gospodinjskih pripomočkov iz lokalnega okolja. Dolinškov kozolec na Šmarčni je danes med bolj obiskanimi destinacijami v občini. Obišče ga tudi veliko osnovnošolcev, ki si ob naravoslovnem dnevu ogledajo znameniti kozolec ter se nato preko brvi čez Savo odpravijo s planinskimi vodniki na Razbor in nazaj. Je soustvarjalec vsebin na Gradu Sevnica v okviru društva Sevniški graščaki, katerega predsednik je. S sočlani društva pripravlja poučne interpretacije grajskega življenja. Poseben posluh do mladine pa kaže v zavedanju, da so otroci prihodnost, ki se bodo kasneje, ob domišljijskem podoživljanju prikazanega življenja graščakov, kot odrasli obiskovalci tudi vračali v domači kraj.

Kot turistični vodnik si močno prizadeva za urejenost okolja ter spodbuja sokrajane k življenju v lepi in v urejeni domači vasi Šmarčna, kar je bilo doslej prepoznano z različnimi priznanji Turistične zveze Slovenije. Z idejami in delom je nepogrešljiv v vaški skupnosti, je eden od ustanoviteljev Športno-kulturnega društva Večno mladi Šmarčna in vse od ustanovitve tudi tajnik društva. Je aktiven član upravnega odbora Turističnega društva Boštanj.

Je moderator raznih kulturnih in družabnih dogodkov. Njegovo udejstvovanje pa sega tudi na področje književnosti oziroma pisateljevanja. Sodeloval je pri pisanju monografije »Ukročena lepotica – Sava  in njene zgodbe«.  S pisanjem prispevkov sodeluje pri obveščanju o dogodkih iz lokalnega okolja. Njegovo samostojno knjižno delo »Sveti Jurij in Jurjevi pevci na Sevniškem« pa je pomemben prispevek k ohranjanju dragocene dediščine tako sevniške občine kot tudi celotnega Posavja in Slovenije. 

Vse našteto prikazuje njegovo široko dejavnost, profesionalen pristop, natančnost, bogato znanje o kulturi našega območja ter čut in odgovornost do povezovanja ljudi.

Predstavitev vseh prejemnikov priznanj najdete na povezavi: PREJEMNIKI PRIZNANJ OBČINE SEVNICA (2021) >>>

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI