• Domov
  • »
  • 150-letnica smrti pesnika Antona Umeka – Okiškega

150-letnica smrti pesnika Antona Umeka – Okiškega

Objavljeno 04. julij 2021

V juliju 2021 mineva 150 let od smrti  Antona Umeka - Okiškega. Očetu Janezu in materi Jeri (rojeni Železnik) se je rodil 12. junija 1838 na Okiču nad Boštanjem, v družini petih otrok. Osnovno šolo je obiskoval v Boštanju, v Ljubljani pa v letih 1853–1854 tri razrede normalke. Ob podpori boštanjskega župnika, Ignaca Kutnarja in vodje ljubljanske normalke Janeza Nepomuka Šlakerja, se je šolal v gimnaziji v Ljubljani in leta 1862 maturiral z odliko. Kolebal je med študijem filozofije ali teologije, odločil pa se je za študij klasične filologije na Univerzi na Dunaju (1862–1866). Denarno ga je podpiral boštanjski vitez Ludvik Gutmannsthal Benvenuti. Po zaključku študija leta 1866 je bil profesor pripravnik na gimnaziji v Šentpavlu na Koroškem. Istega leta je na povabilo Antona Janežiča pričel s poučevanjem slovenskega jezika na državni gimnaziji v Celovcu. Janežiču je pomagal pri izdaji knjig in urejanju literarne revije Slovenski glasnik. Od leta 1865 naprej mu je pomagal urejati novo literarno revijo Besednik, nato pa je bil, od leta 1869 do smrti, njegov samostojni urednik. V Celovcu je se poročil s Franzisko Rabitsch in imel z njo hčerko Bertho. Umrl je 15. junija 1871 za pljučno boleznijo v vasi Trušnje nad Velikovcem, star šele 33 let, ko je bila njegova hčerka stara komaj eno leto. Pokopan je na pokopališču sv. Ruperta v Celovcu, blizu prijatelja Antona Janežiča.

Našemu rojaku, ki je svoja dela podpisoval s psevdonimom "Okiški", smo neizmerno hvaležni za njegovo bogato dediščino in doprinos na mnogih področjih - slovstvenem, jezikoslovnem, izobraževalnem, vzgojnem in navsezadnje človeškem.

Več o našem rojaku najdete v prispevku, ki ga je pripravila Tatjana Žužek. Na njegovi rojstni domačiji na Okiču, smo pred tremi leti obeležili 180 let od njegovega rojstva, vabljeni še k ogledu prispevka in fotogalerije, ki smo jo na naši spletni strani objavili takrat.

V hvaležen spomin in počastitev Antona Umeka – Okiškega v jubilejnem letu, bo 10. julija 2021 potekal tradicionalni Pohod po poti Antona Umeka – Okiškega z odprtjem razstave OŠ Boštanj na njegovi rojstni domačiji. Vabljeni na Okič.

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI