• Domov
  • »
  • Noše in plesi v Boštanju

Noše in plesi v Boštanju

Objavljeno 12. februar 2020

V soboto, dne 1. februarja, se je v dvorani TVD Partizan v Boštanju odvijal 7. Mešjakov večer. Organizator, Turistično društvo Boštanj ob Savi, je prireditev posvetil nošam in plesom. Plese in noše iz vseh delov Slovenije sta predstavili folklorni skupini Spomin iz Sevnice in Svoboda iz Senovega.

Dobri dve uri trajajočo prireditev sta v nabito polni dvorani povezovali Jelka Bec in Jasna Pinoza. Med plesnimi spleti sta voditeljici, opravljeni v noši izpod Lisce in prekmurski kostum, spretno in zanimivo predstavili prikazane plese, opisali etnološke značilnosti noš, od kod prihajajo, ob katerih priložnostih se nosijo in druge zanimivosti v zvezi z nošami in kostumi. Posebno pozornost sta posvetili noši izpod Lisce, ki je poseben tip noše značilen za naše kraje. Pri raziskovanju te noše je sodeloval Boštanjčan Peter Simončič, ki je zelo natančno opisal kako je raziskovanje potekalo na terenu in kakšni so bili rezultati raziskave. Pri tem delu je sodeloval s priznano strokovnjakinjo dr. Marijo Makarovič. Zahvaljujoč temu delu, je noša izpod Lisce prepoznana v slovenskem merilu, kot poseben tip slovenske noše.

Peter Simončič se je spomnil na pretekli čas, ko je v Boštanju v 70. in 80. letih izjemno uspešno delovala folklorna skupina Boštanj. Danes, pa nas posebej vesli odziv in sodelovanje najmlajših in mladine, ki se je opremila v kostume in popestrila dogajanje dogodku. Kdo ve, morda pa je sedaj čas, da se folklorna aktivnost v Boštanju ponovno obudi.

Prireditev je popestrila še razstava lutk, oblečenih v narodne noše, ki jih že vrsto let z veliko ljubezni in truda šiva Vida Medved. Njeni izdelki so veren posnetek slovenske noše. Veliko truda je namenila tudi šivanju otroških modelov noš. S predstavitvijo in mimohodom mladine smo se poklonili njenemu delu.

Zgodba Mešjaka, o tem, kako je tovoril vino s Topolovca in po katerem ima naš večer ime, je zgodba, ki je zapisana v knjigi 800 let Boštanja. Z občutkom, pravo mero humora in navihanosti jo je predstavil sam Mešjak, katerega je odlično odigral Milan Primožič.

Utrinki iz prireditve so na voljo na fb profilu TD Boštanj.

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI