• Domov
  • »
  • V spomin (Roman Novšak, 1955 - 2015)

V spomin (Roman Novšak, 1955 - 2015)

Objavljeno 16. november 2015

Po zahrbtni bolezni se je od nas mnogo prezgodaj poslovil sokrajan Roman Novšak. Kot zaveden domoljub in boštanjčan je utrip našega kraja do zadnjih dni sooblikoval na številnih področjih, kjer ga bomo neizmerno pogrešali. V funkciji predsednika Društva za športno rekreacijo Partizan Boštanj je bil aktiven med leti 1982 in 1988 ter od 1993 dalje, bil je tudi član in predsednik Nadzornega odbora PGD Boštanj. Sodeloval je z drugimi društvi, ki delujejo v Boštanju. V preteklosti so mu bile zaupane še številne druge funkcije: bil je predsednik ZSMS Boštanj, predsednik vaškega odbora Boštanj, predsednik nadzornega odbora KS Boštanj ter član gradbenih odborov in komisij pri svetu KS Boštanj. Ukvarjal se z zbiranjem gradiva s področja geodezije in zgodovine Boštanja, poznali smo ga tudi kot navdušenega raziskovalca korenin družine Novšak. Je soavtor zbornikov "Boštanj 800 let" in "Športni duh Boštanja praznuje", ob 90-letnica sokolskega gibanja v Boštanju ter 70-letnici začetka gradnje športno-kulturnega doma (na sliki: med pozdravnim nagovorom ob praznovanju, junija 2014).

Bogato zapuščino kot geodet zapušča tudi na strokovnem področju. Med drugim je sodeloval pri pripravi gradiva za pregledno karto občine Sevnica, turistično karto občine Sevnica in mestni načrt Sevnice. Je veteran vojne za Slovenijo. Bil je pomočnik načelnika za inženirstvo in oficir za zveze v 25. območnem štabu TO v Brežicah. Na občinskem nivoju je bil aktiven kot predsednik Občinske skupnosti za telesno kulturo Sevnica  in predsednik občinske organizacije ZKS Sevnica. 

Od svojih otroških dni je ostal velik ljubitelj narave, zato ni bilo naključje, da je že kot mlad fant aktivno deloval v Planinskem društvu Lisca Sevnica, tudi kot mladinski planinski vodnik, mentor planinske vzgoje, planinski inštruktor, vodja republiškega pionirskega planinskega tabora, kontrolor, traser in organizator orientacijskih tekmovanj ter tekmovalec. V zadnjih letih je v Boštanju organiziral pohode po zaselkih KS in bližnje okolice ter marsikomu odstrnil pozabljene, ali še neodkrtite kotičke.

Zaradi svojega požrtvovalnega dela, prijateljskega odnosa in čuta za soljudi, je bil nagrajen s številnimi priznanji, ki jih je prejel za delo na strokovnem in drugih področjih. 

Dragi Roman, starejšim in mlajšim ostajaš v naših srcih zapisan kot prijatelj, sodelavec in mentor. Krajani Boštanja se te bomo s hvaležnostjo spominjali.

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI