• Domov
  • »
  • 4. Pohod po naravoslovni poti Azaleja

4. Pohod po naravoslovni poti Azaleja

Objavljeno 07. maj 2017

Turistično društvo Boštanj želi ohranjati zgodovinske vrednote, tudi tako, da vsako leto organizira pohod po trasi, ki predstavlja nekatere boštanjske znamenitosti. Osrednja posebnost 6 kilometerske poti je rastišče rumenega sleča na gozdnatem griču nad središčem kraja, ki se že od srednjega veka imenuje Gavge. Poleg te botanične naravne vrednote, pojasnjevalne table na poti predstavijo še sadjarstvo z avtohtono sevniško voščenko, čebelarstvo, gozd ter neprecenljivo bogastvo vode, bodisi v obliki številnih studencev kot zlasti z omembo reke Mirne, kjer so nekdaj Boštanjčanke z golimi rokami lovile ribe med njihovim drstenjem.

Letošnji pohod je potekal v soboto, 6. maja. Po jutranjem prigrizku in pozdravu predsednika društva Aleša Germovška, je lokalni turistični vodnik Janez Levstik kratko predstavil kraj. Svojo bogato zakladnico znanja o zgodovini Boštanja in svoje izkušnje, je s pohodniki podoživljal še naprej - na starem boštanjskem perišču Vejar, v zapuščenem kamnolomu na Globovškem, pri ostankih graščine Sawenstein in obnovljeni kapeli Sv. Nikolaja, pri ostankih starega gradu, v apneniških goricah, rastišču rumenega sleča, 'na gavgah', na boštanjskem pokopališču, pa še kje. Pohodniki smo obiskali še čebelarja Janeza Jeraja, gostoljubni domačini v Boštanju in Apneniku pa so poskrbeli za okrepčilo. 

Med udeleženci pohoda smo bili tako domačini kot naši prijatelji iz Zasavja in nekaterih drugih krajev. Prijeten dan smo zaključili v Boštanju, kjer so članice in člani Društva praženega krompirja Log pripravili okusno malico. 

PREBERI VEČ, OGLED FOTOGALERIJE>>>

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI