Jurjevi pevci zopet zapeli

Objavljeno 26. april 2017

V naših krajih ohranjamo tradicijo petja svetega Jurija. Možje in fantje se na več mestih zberemo 23. aprila, vsako leto. Tudi letos je bilo tako. Zbrali smo se kot običajno in zapeli - od hiše do hiše, v Boštanju, Dolenjem Boštanju, na Okiču, Lukovcu, Šmarčni, Preski, na Logu in še kje. 

Pevske skupine so zasedene s tremi vokali, in sicer 'naprej', 'čez' in 'bas', običajno vsaka skupina šteje okoli deset pevcev. Med njimi je tudi 'hur', ki od gospodarjev in gospodinj sprejema darove, včasih so bila to predvsem jajca. Melodije in besedila se v krajih razlikujejo, kar ljudsko izročilo še bolj bogati. Besedila vseh različic pa se navezuje na življenje Sv. Jurija, s priporočilom za njegovo pomoč.

Od leta 1996 v Dolenjem Boštanju, na mestu, kjer je bilo včasih leseno znamenje in studenec, stoji lična kapelica. Izgnani in izseljeni krajani, ki so se po 2. svetovni vojni srečno vrnili iz izgnanstva, so jo postavili v čast in zahvalo svetemu Juriju, gradnjo je pod vodstvom Rudija Stoparja vodil Ciril Udovč. Dve desetletji po izgradnji, je bila ob kapelici postavljena še fontana, ki črpa vodo iz vodnjaka pod kapelico. 

Jurjeva pesem, kot jo zapojemo v Dol. Boštanju (23.4.2017) >>>

foto: Tadej Simončič

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI