Otvoritev kozolca na Šmarčni

Objavljeno 11. maj 2014

V nedeljo 11.5.2014 popoldan je bila na Šmarčni pri Sevnici zanimiva prireditev, na kateri so uradno namenili ogledu javnosti obsežno etnološko zbirko s tega območja pod nazivom “Dolinškov kozolec”.
 
Za obsežno, privatno zbirko starodavnih tehničnih predmetov je zaslužen Ciril Dolinšek - Cili, ki je z večletnim trudom in pomočjo družine, vaščanov in prijateljev zgledno uredil družinski kozolec v tozadevno muzejsko rabo. Na otvoritveni prireditvi, ki jo je Cili tudi vodil, so sodelovali: Folklorna skupina iz Razborja, domače Ljudske pevke Šmarčanke, Ljudski pevci Fantje s Preske.

V pozdravnem govoru so zbrane pozdravili in opisali pomen te zbirke župan občine Sevnica g. Srečko Ocvirk, ki je tudi prerezal otvoritveni trak, predsednik Krajevne skupnosti Boštanj g. Jože Udovč in domačin g. Vinko Knez. Kozolec in zbirko je blagoslovil boštanjski župnik g. Dr. Alfonz Žibret. Po ogledu zbirke pa so bili prisotni pogoščeni od aktiva kmečkih žena, Društva vinogradnikov Sevnica-Boštanj, sponzorjev Kleti Krško ter sevniških Grajskih Mesnin – KZ Sevnica. V nadaljevanju so sledile še kmečke igre in ob 18h lutkovna predstava "Trije prašički" v izvedbi sevniškega Grajskega lutkovnega gledališča.
 
Tako je prijetna posavska vasica Šmarčna dobila še eno turistično zanimivost, ki se je ne bi sramoval katerikoli večji kraj v Sloveniji, vredno ogleda.
 
Foto in tekst: Janez Levstik

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI