• Domov
  • »
  • Dogodki
  • »
  • Otvoritev nove naravoslovno-etnološke poti v Boštanju

Otvoritev nove naravoslovno-etnološke poti v Boštanju

Objavljeno 06. oktober 2012

V petek,  6. oktobra popoldan, se je ob lepem sončnem vremenu pri OŠ Boštanj zbrala množica krajanov in planincev ob odprtju tretje od šestih posavskih poti prijetnih doživetij. Tematska pot ponuja pohodnikom spoznavanje narave danes in nekoč, naravne in kulturne dediščine in je istočasno dobra rekreacijska pot. Na 6 km dolgi trasi nas s šestimi velikimi tablami pouči o nekdanjem pranju perila na perišču Vejer, o sadjarstvu in čebelarstvu, ki je bilo tu zelo aktivno s Sevniško voščenko v ospredju ter o obilisku posvečenemu prvi pisni omembi Boštanja in njegovem razvoju skozi Trubarjev čas pa vse do danes. Osrednja tema je Rastišče rumenega sleča v okolici zgodovinskega kraja Gavge nad Boštanjem.

Pot je posvečena tudi pomenu gozda in Lovske zbirke trofej pri Plazarjevih in znamenitega, zgodovinskega ročnega lova podusti v spodnjem toku reke Mirne pri Žagi, kjer je poleg stoletnega žagarstva obratovala tudi prva elektrarna v Sevniški kotlini. Vsebine in foto materiale za table smo pripravili krajani KS Boštanj.

Ob odprtju so spregovorili: podžupan g. Jože Žnidarič, predstavnik KŠTM g. Matej Iperl, g. Jože Prah, Uvodni kulturni program pa so pripravili učenci OŠ Boštanj z mentorico gospodično Kozinčevo. Prireditveni prostor sta popestrili tudi dve stojnici: Čebelarskega društva Sevnica ter sadjarstva Polšak Živka in KŠTM TA-Doživljaj iz Sevnice.

Po poti sem popeljal okrog petdeset pohodnikov Janez Levstik. Na vrhu poti, v Kravji dolini nas je na posestvu pogostil čebelar, vinogradnik in rejec malih živali g. Janez Jeraj. Ob vrnitvi v času večernega mraka, pa so nas pred dvorano TVD Partizan pričakale članice in člani ženskega pevskega zbora Azeleja iz Boštanja in v lepem, izvirnem mjuziklu uprizorili nekdanji lov podusti v reki Mirni. Predsednik KS g. Jože Udovč pa je na koncu vse lepo pozdravil, se zahvalil za sodelovanje in vse navzoče povabil v malo dvorano na prigrizek, ki so ga pripravile članice aktiva žena Boštanj, ter društvo vinogradnikov Sevnica Boštanj.

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.


Foto in besedilo: Janez Levstik in Jasmina Veselinović

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI