Praznik buč in jabolk na Jablanici

Objavljeno 12. oktober 2012
 

Letošnja jesenska prireditev je bila v znamenju buč in jabolk. Lansko jesen so mimoidoči z zanimanjem ogledovali razstavljene buče pri Kramparškovih in pri kapelici na Vitovcu, in tako se je porodila zamisel, da letos naredimo razstavo na to temo. Vodja te prireditve je bil Primožič Milan.

Razstavo smo pripravili na travniku pri Kramparškovih. Začetek je bil v soboto, 6. oktobra, celotna razstava pa je trajala do 18. oktobra. Zbrali smo se v soboto iz vseh zaselkov naše vaške skupnosti in po samostojni zamisli vsake skupine posebej, pričeli z delom.

Nastalo je šest zanimivih in šaljivih skupin izdelkov, vezanih na vsakdanje kmečko življenje. Uporabljeni so bili sami naravni materiali in jesenski pridelki, katere je priskrbela vsaka skupina zase. Pri tem delu je sodelovalo več kot trideset domačinov in bilo je prav zabavno. Skupine so bile: Novi Grad, Rastovke, Vitovec, Jablanica, Podzavrh in Zavine.

Sočasno smo razstavili tudi preko 30 vrst starih sort jabolk. Jabolka so priskrbeli domačini iz svojih sadovnjakov in izvedeli smo marsikaj o starih sortah, ki so morda že tudi malo pozabljene in zapostavljene.

Ker pa je v sklopu tega praznika potekalo tudi vaško ličkanje po starih šegah in navadah, smo lično uredili tudi stari pod pri Petru. Nastal je prijeten prostor in marsikatero staro kmečko orodje je zopet našlo svoje mesto in z zanimanjem smo si ga ogledovali. Že naslednji dan si je razstavo ogledalo veliko število mimoidočih in tako je bilo ves teden.

V petek, 12.10., so nas obiskali učenci iz OŠ Boštanj. Pripeljali so jih z dvema avtobusoma, torej preko 80 otrok. Naše gospodinje so jim pripravile skromno malico in vsak je dobil tudi domačo jabolko. Bilo je zelo živahno in res so uživali in mi z njimi.

V soboto, 13.10., pa je bil vrhunec prireditve, ko smo se zbrali domačini, prijatelji in znanci in se poveselili ob razstavljenih izdelkih. Povabili smo tudi župana Občine Sevnica, g. Srečka Ocvirka, poslanca državnega zbora, g. Lisca in g. Žvegliča ter Ljudske pevce iz Boštanja. Zbralo se je veliko število ljudi in g. Ocvirk je v govoru poudaril, da je takšno druženje zelo zaželeno in da je pohvalno, da se skuša na tak način ohranjati tradicija in stare vrednote. Tudi pridelava stari sort jabolk ima vse večji gospodarski pomen, zato je spodbudno, da se ta dejavnost ohranja.

Tudi g. Boris Orešek je na zanimiv način opisal dejavnost ter o jablani in jabolku povedal marsikaj zanimivega, kar na drugačen način prikaže jabolko in njen pomen. Vsi smo dobili občutek, da smo začeli z nečim novim in da bo tudi v bodoče naša stara kmečka jablana dobila nov pomen. Še posebej smo veseli, ker so naše gospodinje iz jabolk pripravile tako dobre izdelke, da smo se sami čudili kakšne možnosti nam daje lahko jabolko. Gospodarji pa so postregli z dobrim domačim jabolčnikom, tudi domač jabolčni kis se je našel, jabolčni sok, suho sadje, domači štrudel, pite, jabolčni kruh in še marsikaj. Vse to smo ponudili obiskovalcem in vsi so zelo pohvalili izdelke in morda na novo začutili, koliko možnosti nam daje jabolko, ki je bilo zadnje čase že zelo zapostavljeno.

Prireditev je vseskozi povezoval in tudi zaključil zbor ljudskih pevcev z lepo domačo pesmijo. Tudi slabo vreme nam ni pokvarilo razpoloženja, tako da je bilo že popoldne zelo veselo.

Zvečer istega dne pa smo imeli še ličkanje. Že lansko leto je bilo zelo veselo in tudi letos smo pripravili ličkanje po starih šegah in navadah. Za koruzo so poskrbeli Lužarjevi in čeprav je bil pridelek letos bolj slab, je bilo koruze kar nekaj. Zbralo se je preko 70 članov društva in z ličkanjem smo kmalu končali.

Po opravljenem delu smo pripravili malico in tudi pijače ni manjkalo. Veselo je bilo pozno v noč in domača pesem se je slišala daleč naokoli.

Po končani prireditvi smo prizorišča tudi pospravili in uredili. Veseli nas dejstvo, da smo pripravljeni sodelovati vsi člani društva pri takšnih prireditvah in to nam je dobra spodbuda tudi za delo v bodoče.

Obiščite nas kdaj.

(za ŠKD Jablanica – Novi Grad zapisal Primožič Milan)

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI