• Domov
  • »
  • Obnova cerkve na Topolovcu

Obnova cerkve na Topolovcu

Objavljeno 27. marec 2022

Podružnično cerkev Marijinega vnebovzetja na Topolovcu je dal leta 1734 zgraditi boštanjski graščak Andrej Mordax, v zahvalo za zdravje. Baročna romarska cerkev na slikoviti gorici Topolovec, ki je privabljala številne vernike in popotnike po naših krajih in je priljubljena destinacija tudi danes, je bila leta 1935 v celoti dekorativno poslikana in v več pogledih predstavlja mojstrovino nekega časa. Na koru premore celo orgle, z baročno omaro, enim manualom ter 12 registri. Leta 2011 je bila na novo prekrita, že takrat pa se je pokazalo, da jo bo potrebno še dodatno zaščititi pred propadanjem. 

Potres, decembra 2020 in po-potresni sunki, ki so sledili, so objekt dodatno oslabili. Po mnenju statika so nastale poškodbe zelo resne, zato se je župnija Boštanj lotila obsežne statične sanacije, ki pod strokovnim nadzorom že poteka. Cerkev bo v celoti povezana z jeklenimi vezmi in ustrezno injektirana. Finančni zalogaj je za župnijo zelo velik, gre za znesek med 50 in 60 tisoči. Kot navaja boštanjski župnik Fonzi Žibert, imajo nekaj sredstev za ta namen rezerviranih, okrog devet tisoč jim je uspelo pridobiti na razpisu, nekaj sredstev pa verjamejo, da bodo zbrali tudi s prispevki krajanov.   

Vse, ki želite pomagati pri obnovi vabimo, da svoj prispevek darujete osebno v župnijskem uradu, ali z nakazilom na TRR župnije Boštanj (NLB) SI56 0237 9009 2348 098. V imenu župnije, iskreno hvala.

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI