• Domov
  • »
  • Lepo martinovanje vam želimo

Lepo martinovanje vam želimo

Objavljeno 05. november 2021

Pred vrati je martinovo - praznik, ki ga mnogi praznujemo v krogu svojih prijateljev, sorodnikov in družine. Martinovo simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja je običajno pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj pred vrati čaka dolga zima. 

V Društvu vinogradnikov Sevnica-Boštanj navajajo, da je Martinovo čas, ko mlada vin že pokažejo svoj karakter in potencial. Letošnja spomladanska pozeba je sicer razredčila pridelek grozdja, topla in dolga jesen, malo bolezni v vinogradih, visoke sladkorne stopnje, lepa dozorelost, dobro zdravstveno stanje grozdja, kletarske prakse in izkušnje, pa botrujejo visoki kakovosti vin, ki jih naši vinogradniki skrbno negujejo. Visoka pričakovanja za odličen vinski letnik 2021 so zato upravičena. 

Sveti Martin, ki naj bi umrl 11. novembra leta 397, je po izročilu dal svoj plašč beraču, da bi lahko le ta skril svojo revščino. Tako je tudi upodobljen na poslikavah številnih cerkva, tudi v Sloveniji. V mnogih državah se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi, race in mlinci. Kakorkoli že praznujemo spomin na sv. Martina je pomembno, da ne pozabimo na globlji pomen, ki prihaja od tega skromnega dobrosrčnega moža. Ob nazdravljanju s kozarcem vina in ob obloženi mizi se zahvalimo za izobilje v življenju in, če se le da, naredimo kaj tudi za druge, kot je to počel sv. Martin. 

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI