• Domov
  • »
  • Jurjevi pevci zopet zapeli

Jurjevi pevci zopet zapeli

Objavljeno 26. april 2017

 

V naših krajih že od nekdaj ohranjamo tradicijo petja svetega Jurija. Možje in fantje se na več mestih zberemo 23. aprila, pred godom Sv. Jurija. Tudi letos je bilo tako. Zbrali smo se kot običajno in zapeli - od hiše do hiše - v Boštanju, Dolenjem Boštanju, na Okiču, Lukovcu, Šmarčni, Preski, na Logu in še kje. 

Jurjeve pevske skupine so zasedene s tremi vokali, in sicer 'naprej', 'čez' in 'bas', običajno vsaka skupina šteje okoli deset pevcev. Med njimi je tudi 'hur', ki od gospodarjev in gospodinj sprejema darove, včasih so bila to predvsem jajca. Melodije in besedila pesmi po različnih krajih in zaselkih se razlikujejo, kar ljudsko izročilo še bolj bogati. Besedila vseh različic pesmi pa se navezujejo na življenje sv. Jurija, s prošnjo za njegovo pomoč.

Od leta 1996 v Dolenjem Boštanju, na mestu, kjer je bilo včasih leseno znamenje in studenec, stoji lična kapelica. Izgnani in izseljeni krajani, ki so se po 2. svetovni vojni srečno vrnili iz izgnanstva, so jo postavili v čast in zahvalo svetemu Juriju, gradnjo je pod vodstvom Rudija Stoparja vodil Ciril Udovč. Dve desetletji po izgradnji, je bila ob kapelici postavljena še fontana, ki črpa vodo iz vodnjaka pod kapelico. 

Poslušajte, kako so 23. aprila 2017,
zapeli jurjevi pevci iz Dolenjega Boštanja (na sliki levo) >>>

 

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI