Oktet Jurij Dalmatin

KONTAKTNI PODATKI
Oktet Jurij Dalmatin Boštanj
Dol. Boštanj 118
8294 Boštanj

tel.: 041 925 368  

 

O oktetu...

Daljnega januarja, leta 1964, se je zbralo osem pevcev pod imenom »Oktet Boštanjski fantje«. Od takrat, pa do danes je minilo več kot 50 let, odkar pod obronki Vetrnika in Topolovca med Grahovco, Savo in Mirno odmeva ubrano fantovsko petje.

V petih desetletjih neprekinjenega dela je sestav zamenjalo 9 umetniških vodij, okoli 40 pevcev, za sabo imajo ogromno ur pevskih vaj in javnih nastopov. Zapeli so veliko pesmi domačih in tujih avtorjev ter gostovali po vsej Sloveniji ter tudi zunaj njenih meja.

Kdo ve, če je kdo od članov prvotnega sestava, po svojem krstnem nastopu, 8. 3. 1964 v Boštanju, na proslavi Dneva žena, sploh slutil, kakšna svetla prihodnost je še pred njimi in kako nekaj velikega in lepega se je takrat pravkar rodilo?

V prvotnem sestavu so prepevali Anton Blatnik, Zvone Sušinski, Franc Pernovšek, Alojz Liberšar, Jože Pfeifer, Drago Redenšek, Marjan Pernovšek in Mirko Pernovšek. Pevci so bili najbolj ponosni na radijski in televizijski nastop na prireditvi »Pokaži, kaj znaš« v Ljubljani leta 1966. 

na sliki (od leve proti desni): Jože Pfeifer, Anton Blatnik, Zvone Sušinski, Bogdan Pfeifer, Mirko Pernovšek, Franc Pernovšek, Alojz Fon in Marjan Pernovšek

Prvi samostojni koncert so pripravili 11. junija 1972. Umetniški vodja okteta je bil Jože Pfeifer.

Po 10 letih dela je mentorstvo okteta prevzel Egon Kunej profesor iz Celja, ki je oktet vodil 17 let in prispeval k nenehnemu razvoju okteta. Zaradi njegove hude bolezni je kasneje prevzel vodenje okteta Emil Lenarčič. Do danes se je zamenjalo 9 umetniških vodij: Jože Pfeifer, Egon Kunej, Emil Lenarčič, Silvija Blaževič, Bernardka Kink, Katja Krnc, Jelka Gregorčič Pintar, Marjeta Kozmus in Tine Bec.

Septembra 2013 je vodenje prevzel domačin Tine Bec, ki je kljub mladosti raven okteta dvignil do te mere, da pevci posegajo po številnih priznanjih, repertoar pa razširil tudi s svojimi lastnimi skladbami. Na regijskem tekmovanju, v mesecu novembru 2013 v Šentjerneju, je oktet prejel zlato priznanje in posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske ljudske skladbe Mravla je v mlin pelala. Tine Bec, umetniški vodja okteta, pa je prejel posebno nagrado za najbolj obetavnega zborovodjo.

V zdajšnjem sestavu prepevajo:

Tine Bec 1. tenor (umetniški vodja)
Jure Požar 1. tenor
Marko Plazar 2. tenor
Andrej Sešlar  2. tenor
Marjan Hribar  1. bas
Matej Fon  1. bas
Andrej Lisec  2. bas
Gorazd Zupanc 2. bas

Kdor poje rad, ostaja mlad… Da je temu tako, dokazuje trenutni sestav, ki ima ob 50 letnici delovanja povprečno starost le nekaj nad 30 let. Fante poleg veselja do petja druži tudi želja po druženju in iskreno prijateljstvo. Nedvomno bodo s takim načinom dela ohranili ime in kakovost okteta, ki so ga prevzeli od svojih predhodnikov tudi za bodoče rodove pevcev iz Boštanja in okolice.

Vsebina

Uradne ure

 

Kontakt

Lokacija

Copyrights © 2014 KS Boštanj, Izdelal Dejan Knez
  • DOMOV
  • ZEMLJEVID STRANI
  • PIŠKOTKI